Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu
Mezítlábas ösvény a Tündérkertben


 

Évek óta azon gondolkoztunk, hogy hogyan tehetnénk igazán hasznossá a Tündérkertünket, mindamellett, hogy szép és látványos. Ötletként merült fel egy mezítlábas ösvény létrehozása. A mezítlábas ösvény, olyan tematikusan kialakított útvonal, melyen mezítláb kell végigmenni, így a különböző felületeken való mezítlábas járás javítja a gyermekek egyensúlyérzékét, jótékony hatással van a testtartásukra, segít a lúdtalp, valamint a gerincdeformálások kialakulásának megelőzésében.
Tudtuk azonban, hogy magas költségekkel jár a kivitelezése, ami nem állt rendelkezésünkre. A megvalósításra a reményt a 2021-es év Tesco Globál Zrt. által meghirdetett pályázat jelentette számunkra, melyre benyújtottuk a szükséges pályázati dokumentációt. Nagy örömünkre a nyertes pályamunkák közé került. Ezen pályázat keretén belül 250 ezer forint vissza nem térítendő összeget nyert intézményünk.
Megkezdődhetett hát a mezítlábas ösvény tervezése. Ez sok időt vett igénybe, mert nem rendelkezünk előképzettséggel és tapasztalatokkal sem ebben a témában. Számtalan szempontot figyelembe kellett vennünk: milyen anyagokat tudunk felhasználni, melyik milyen hatással van a gyermekek puha talpára és melyik anyagnak milyen fiziológiai hatása lehet. Igyekeztünk a végleges sorrendet úgy összeállítani, hogy változatos ingerekhez juttassuk a gyermekeket. Például a nagyobb érdes kövek után egy selymes, puha agyag következzen, amellett, hogy esztétikus, praktikus, esetleg cserélhető is legyen az évszaknak megfelelő aktuális termésekkel. 
Ezek után a legnagyobb kihívást a kivitelező megtalálása jelentette, hiszen nem két napos munkáról volt szó. A szerteágazó kapcsolati tőkénket felhasználva megtaláltuk „egy apukát” az óvodánkból, aki nem csak remek ember, hanem sikeres építési vállalkozó is egyben. Azonnal igent mondott megkeresésünkre és lelkes kis csapatával (amelynek oszlopos tagja volt egy másik „apukánk” is) két hét alatt csodát tettek. A közös munkánknak meg lett az eredménye! Negyven folyóméternyi, azaz 27 db 1.5x1 m-es szakaszból álló, feltöltésre váró részeket építettek. Természetesen a pályázaton nyert összeg nem fedezte a teljes kivitelezési költséget, de a kivitelező, mint támogató is hozzájárult a költségekhez. A városunkban működő helyi Építőanyag Kereskedés nagy értékű felajánlásából jutottunk homokhoz, kulé kavicshoz, gyöngykavicshoz és apró murvához. Szülői segítséggel, szülői adományból kaptunk vöröses lávamulcsot, márvány díszkavicsot, bazaltkockákat, zöld díszkavicsot, színes mulcsot, virágföldet, 20 m yuta kötelet, műfüvet. Az óvoda munkatársai is hozzájárultak a változatos anyagok beszerzéséhez, így felhasználtunk kukoricacsutkát, tobozt, bambuszt, fa ágyásszegélyeket, farönköket és fakorongokat, a gyermekek szorgos kezének köszönhetően pedig nem marad ki a gesztenye sem.
Az anyagok betöltésében, a virágok ültetésében, az építési terület takarításában egy emberként vett részt a Tündérkert Óvoda minden egyes munkatársa. Voltak, akik munka előtt, munka után és sokszor még hétvégén is szorgoskodtunk, hogy mire elérkezik a szeptember 1-je és megtelik az óvoda gyermekekkel, a Mezítlábas ösvény készen álljon a fogadásukra. 
Amiért érdemes volt mindezt véghezvinni
A szeptemberi időjárás igen kegyes volt hozzánk, így lehetőségünk volt minden nap időt eltölteni a Mezítlábas ösvényen. Ennek fényében az őszi Projekthetünket is e köré szerveztük. Az ,,Őszi kezes-lábas” projektterv megannyi lehetőséget és ötletet kínált a gyermekek számára. A délelőtti kezdeményezések helyszínéül a Tündérkertet neveztük ki. Itt részt vehettek a gyermekek matematikai tartalmú tevékenységeken, sok új ismeretet szerezhettek a növényekről – Zsámbék város főkertésze gyógynövényekkel lepett meg minket, többek között ürömcserjével, másnéven kóla nevű gyógynövénnyel, amit lelkesen szagolgatott mindenki - az őszi betakarításról, a fákról, a sünről, az őszi időjárásról, énekeltük, meséltünk, nevettünk.
A kedves szülőket sem hagytuk ki a mókából, a szeptemberi szülői értekezletek zárásaként bárki kipróbálhatta, megtapasztalhatta, hogy miért szeretik annyira a gyermekeik és érezhették a megváltozott kertünk varázslatos hangulatát.
Ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek a munkáját, segítségét és a hozzájárulását!
Úgy érezzük, hogy a Mezítlábas ösvényünk egy igazán szívvel-lélekkel, szeretettel készült csoda lett kicsinek és nagynak egyaránt.
Szerző:
Szabari Zita óvodapedagógus