Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Fecske Csaba
Újévi köszöntő


Itt van már az új esztendő,
legyen teli padlás, bendő!
Hízzék malac, pulyka, lúd,
hosszú kolbászt, kurta bút!

A kamrában száz zsák búza,
láb a csizmát el ne nyúzza!
Teli legyen a fazék,
jusson nekünk maradék
 
n

 
Elérkezett az év legvarázslatosabb napja, az óvodai karácsonyi ünnepség. Az óvodások életében egy izgalmakkal teli nap ez a mai, sok csodával, meglepetéssel és megannyi szeretettel. Az elmúlt napokban és hetekben sokat készültek a gyermekek, hogy a csoportszobán és az öltözőn kívül, a szívüket is díszbe öltöztethessék. Dalokat, verseket tanultak és ajándékokat készítettek, melyeket nagy örömmel visznek haza szüleiknek.
Az adventi várakozás kiteljesedett, a gyertyagyújtás után a gyermekek részt vettek Fabók Mariann és Keresztes-Nagy Árpád ,,Föltekinték nagy magos mennyekbe” c. előadásán. Az ünnepi előadás után minden csoportba megérkeztek az új játékok. Nagy volt az öröm, a gyermekek rögtön birtokba is vették és kipróbálták az újdonságokat. Az aulában, a nagy karácsonyfa alatt az új triciklik sorakoztak, az új bordásfalak és tavasszal telepítésre kerül majd az óvodaudvaron egy új csúszdás mászóka és egy libikóka is. Bárhonnan is nézzük, ez a nap így volt kerek egész.

 
 
 


November végétől az óvodánkban nagy izgalommal készülnek a Mikulás fogadására gyermekek, óvónők egyaránt. Az ünnepvárás mindig nagy örömmel és izgalommal tölt el bennünket, így van ez most is. Nagyon várják a gyerekek a Mikulást, remélik, hogy mindenki kap majd meglepetést.
Közösen feldíszítjük a csoportszobát, a polcokon megjelentek a Mikulásos mesekönyvek, felcsendülnek a Mikulás énekek, mondókák...
Az ünnepek pillanatai, percei, órái azonban hamar elmúlnak, ezért épp olyan fontos és izgalmas a várakozás és az előkészület időszaka is. Hányat kell még aludni, hogy megérkezzen a Mikulás? Mit hoz? Honnan jön? Mivel érkezik? S vajon hogy néz ki a Mikulás?


 
Kányádi Sándor: Jön az ősz

Jön már az ismerős,
széllábú, deres ősz.
Sepreget, kotorász,
meg-meg-áll, lombot ráz.
Lombot ráz,
diót ver,
krumplit ás, szüretel.
Sóhajtoz nagyokat,
s harapja, kurtítja,
a hosszú napokat.A Magyar Népmese napja az óvodában


 


A Magyar Népmese Napját a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére ünnepeljük meg 2005. óta. Céljuk az volt, hogy a népmesék fennmaradjanak és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozódhasson az új generációkra. A jeles ünnepnapnak Benedek Elek születésnapját jelölték ki, így a népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.
Ebből az alkalomból az óvoda pedagógusai meglepetésként a Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj című népmesét adták elő a kicsik és nagyok meglepetésére és örömére.
 
Őszi kezes-lábas projekthét a Tündérkertben

2021. szeptember 13-17.
 
A Mezítlábas ösvényünk által kínált lehetőségek kihasználása az őszi projekthéten
 
Mezítláb járni érdekes és izgalmas. A séta és mozgás jótékony hatású. A friss levegőn való tartózkodás mellett segíti a gyermekek talpi érzékelését, mozgáskoordinációjuknak, egyensúlyérzéküknek és helyes testtartásuknak kialakítását, a lábdeformitások megelőzését.
A mezítláb járás jóval nehezebb és összetettebb izommunkát igényel, ezért az óvodás gyermekek számára igazi kihívást jelent a terep kipróbálása.
A taktilis érzékelés a bőrfelületünkkel történő ingerfelvételt és ismeretszerzést jelent. Ide tartozik az érintés, nyomás, fájdalom hőmérséklet, forma észlelése, tárgyak e tulajdonságainak megtapasztalása a bőrrel való érintkezés, kézbevétel megtapogatás által.
Mezítláb járni nem teljesen sík felületen már önmagában is egészséges, hisz ily módon csökkenthető a lúdtalp kialakulásnak kockázata. 
Rendszeres mezítlábas járástól javulhatnak a krónikus betegségek és akár a hátfájás is megszűnhet.
Célunk:
 • egy felszabadult, vidám, élményekben gazdag hét biztosítása a gyermekek részére
 • testi képességek sokoldalú fejlesztése
 • a környezethez fűződő pozitív érzelmi viszony kialakítása
 • együttműködési és szociális képességek fejlesztése
Felelős: Katica csoport

 

Gyermeknap
2021.05.31.-2021.06.01.

Az idei évben az óvodai gyermeknapra a gyerekek megszokott környezetében, az óvoda területén került sor. A gyerekek így láthatóan biztonságban érezték magukat, felszabadultabban játszhattak.
A Zsámbéki Tündérkert Óvodában május 31-én és június 1-én tartottuk a gyermeknapi ünnepséget. A programot az óvoda munkaközössége állította össze és szervezte meg, számos újdonságot tartogatva a résztvevők számára.
Első napon Masni és Pocó szabadtéri koncert volt, a gyermekek nagy örömére.  Másnap a program első pontjaként Zita óvó néni vezetésével mindenki egy közös tornával indította a napot, majd minden csoport forgó rendszerben 8 állomást látogatott meg (sorverseny, célba dobás, akadálypálya, állatsimogató, traktorbemutató, lovas kocsikázás, terápiás kutya).
Törekedtünk arra, hogy újdonságokat vigyünk a gyermeknapi programba. Az óvodások jól érezték magukat, élmény volt itt lenni.

Felelős: Nevelőtestület

Fenntartható életmódra nevelés,
a környezettudatos vásárlás, fogyasztás, hulladékkezelés, takarékoskodás óvodánkban
2021. május 3 - 14.

Óvodánk Pedagógiai Programjában kiemelt helyet foglal el a környezeti nevelés.
Igyekszünk minél szélesebb körben odafigyelni arra, hogy a környezettudatos magatartás megvalósulhasson:
 • hulladékgazdálkodás
 • szelektív hulladékgyűjtés
 • takarékoskodás az energiával
 • takarékoskodás az ivóvízzel
 • kulturált környezet kialakítása és megőrzése
 • madárbarát udvar kialakítása, etetők, itatók kihelyezése
 • egészséges étkezés igényének alakítása
 • egészségvédő programok szervezése a gyerekeknek
 • barkácsolás a mindennapokban újrahasznosított hulladék anyagokból

Célunk: 
 • környezetünk védelme, annak terhelésének és szennyezettségének csökkentése
 • csökkenteni a lerakóba kerülő hulladék mennyiségét
 • szelektív hulladékgyűjtés megvalósítása
 • gyalogos és biciklis közlekedésre figyelemfelhívás
 • csökkenteni az energiafogyasztást 
 
Felelős csoport: Bóbita csoport
 
 
Medve hét 2021.02.01-02.05.

Nagyon vártuk ezt a témahetet, hiszen évek óta remekül szokott sikerülni és rengeteg lehetőséget kínál a gyermekek részére.  Pedagógiai Programunkban megjelenik, hogy az óvodai nevelés során követjük az évszakok váltakozását és figyelembe vesszük a jeles napokat és ünnepnapokat. Február 2-a, vagyis Gyertyaszentelő Boldogasszony napja szintén jeles nap, amelyhez hozzátartozik az időjárást előrejósló szokás, a medvejóslás. Ennek fényében évről évre megrendezésre kerül a Medve hét óvodánkban.
Célunk a néphagyományőrzés, a gyermekek sokoldalú tapasztalásszerzése cselekvés és játékos tevékenységek által, ismeretszerzés a medvék életmódjáról, jellemző tulajdonságaikról valamint az állatok védelmével kapcsolatos magatartása alakítása, formálása.
Az óvodásaink már hétfőn a kedvenc mackó plüssfiguráikkal érkeznek, amelyekből mackó kiállítást rendeznek a csoportszobában. Szabad játék során mindenki kedvére játszhat a mackókkal. Természetesen ilyenkor elhangoznak a kedves mackós mesék, versek, mondókák, dalok is. A mackókat a gyermekek megtáncoltatják, megmozgatják és ők maguk is mackókká változnak, majd cammogva, brummogva körbejárják az óvodát. Ezután a kis mackó óvodásaink kreatív ötleteket gyűjtve és azokat felhasználva barlangot készítenek. Különböző anyagokból pedig mackót, bábot, álarcot barkácsolnak. Megkóstolják a mézes kekszet, mézet csurgatnak és mézes teát isznak. Elkészülnek a mackócsaládok gyurmából és előkerülnek a kedvenc állatos könyvek is.
Kimeríthetetlen ez a téma, az óvodapedagógusok mindig valami új, kreatív ötlettel drukkolnak elő. Kreativitásuk bizonyítja, hogy a gyermekek változatos módon ismerkednek meg a jeles nap hagyományaival és magával a medvével.
Téli képek
Pákozdi Gabriella: Téli fagyi álom
Jó lenne, ha hó helyett
fagyi hullna, rengeteg!
Akkor aztán
alig várnám,
hogy jöjjön egy irgalmatlan,
bodros-fodros fergeteg,
s amint hullnak a hűs pelyhek,
kidugnám a nyelvemet:
ízlelgetném
kóstolgatnám
egész télen
falatoznám
s bodros-fodrostul
bekapnám
az eget

Karácsony

Mentovics Éva : Hófehér karácsony

Itt az este: giling-galang.
Megszólal az esti harang.
Szól a csengő: csingilingi.
Pelyhét a tél szertehinti.

Téli erdő, fehér álom...
Díszes csipke ring a fákon.
Karcsú fenyők tüskés inge
hókristállyal van behintve.

Minden házban – giling-galang...
Ünnepelni hív a harang.
Elérkezett szent karácsony,
fény táncol a fenyőágon.
Mikulás ünnepség 2020.12.04.

Itt kopog, ott kopog....

A december minden gyermek számára csupa  titok, csupa meglepetés. 
Mindig nagy öröm a Mikulásvárás, az ezzel járó készülődés. Dalokat , verseket tanulnak, színeznek, rajzolnak és barkácsolnak a gyermekek naphosszat.
Mikor elérkezett a várva várt nap, a Mikulás  minden csoportba bekopogott az ablakon, és az ablakpárkányra tette a mindenféle jóval teli csomagokat. Ezután a gyerekek az örömmel tanult dalaikat, verseiket közösen mondták el, így köszönve meg az ajándékokat. Igaz, hogy a Mikulás nem tudta minden gyermeknek a kezébe adni az ajándékát, de a sok csillogó szempár arról árulkodott, hogy így is nagy örömet tudott szerezni mindenkinek.

 

Felelős: Katica csoport

Lássuk a képeket!

Márton-napi témahét 2020.11.02.-11.13.


,,Száz liba egy sorba ..." éneklik a gyermekek.

Akármelyik csoportba térünk be,  onnan biztosan úgy jövünk ki, hogy mi magunk is énekeljük ezt a dalt. Így van ez rendjén, hiszen ennek van itt az ideje, november 11-én ünnepeljük Márton-napot. 
Óvodánkban hagyománnyá vált, hogy ezt a jeles napot is ünnepeljük.
Ez idő tájt a gyermekek lelkesen lámpást készítenek különböző technikákkal, a témával kapcsolatban gyermekdalokat tanulnak, mondókáznak, verselnek, libahangot utánoznak, kukoricát morzsolnak, kukoricaszemet válogatnak, libás társasjátékot készítenek, ,,Be az ólba kislibák!" mozgásos játékot játszanak, ismerkednek a libatollal és nem utolsó sorban Márton püspök legendájával.
Igazán élményekkel teli időszak ez a gyermekek számára.   
Kívánjuk nekik, hogy minden egyes percét élvezzék a Márton-napi és libás témahétnek!

Felelős: Tulipán csoport 

Lássuk a képeket!

Rólunk

2020.10.12-16. Projekthét

„TÖK JÓ” PROJEKTHÉT A ZSÁMBÉKI TÜNDÉRKERT ÓVODÁBAN

 
„Októberi csütörtök,
Vidám ez a sütőtök,
Világít a szemürege,
Pedig nincs is szemüvege….”

Óvodánkban hagyomány, hogy minden ősszel és tavasszal, egy-egy témával kiemelten foglalkozunk.
Idén az őszi projekthetünk a tökről szólt.
Ezen a héten tevékenykedésből, játékból és mókás tökfejekből, ügyes kezecskékből nem volt hiány.
A családokat bevonva szorgos gyűjtőmunka eredményeként gyűltek a tökök napról napra. Ennek köszönhetően vidáman világító, vagy állatok bőrébe bújó tökfejecskék mosolyogtak mindenütt.
„Tökös” meséket, verseket ismerhettek meg a gyerekek, egész héten folyt a barkácsolás, tökfaragás.
Természetesen a játékos formában való tanulás segítségével maradandóbb élményekhez, ismeretekhez jutottak gyermekeink.

 
 Köszönjük szépen mindenkinek, aki hozzájárult a hét sikeréhez!

Felelős: A szomszédos Tök Községben élő óvodapedagógusaink: Zsikóné Pálos Krisztina, Juhászné Boros Mária, Szabari Zita

Lássuk a képeket!

NÉPMESE HETE 2020.09.28.-10.02.

Szeptember 30-án Benedek Elek - nagy mesemondó - születése napján ünnepeljük a Népmese napját.
Mi egy egész hetet 2020.09.28-10.02. szenteltünk ennek a jeles napnak. A hét folyamán kiemelt figyelmet fordítottunk a mesehallgatásra, arra, hogy minden gyermek átléphessen a népmesék világába, megdolgoztassa képzelőerejét, fantáziáját és kettős tudatát. A hét rendhagyó eseménye volt, hogy Manyi óvó néni mind a 8 csoportba ellátogatott mesélni. Sajátos ízes, népies nyelvezetével ,,A Kiscipó" meséjét mesélte el a gyermekeknek. Nagy örömmel fogadták őt minden csoportban és várják legközelebb is. 

A nagycsoportosok szintén lázasan készültek erre a hétre, ők dramatizálással készültek kint a szabad levegőn, a jót időt kiszanálva. ,,A Só" című mesét adták elő társaiknak, nagy sikert aratva.
Több csoport is ellátogatott Koday László festménykiállítására a Zsámbéki Művelődési Házba, mely kiállítás szintén a mesék világába kalauzolta a látogatót.

Ez a hét is remekül sikerült, sok élménnyel gazdagodtak a gyermekek!


Szervező: Tamás Margit óvodapedagógus