Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu
               "...évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében..." /Herman Ottó/
Kellemes és boldog
Ünnepet kívánok
Öntözködni jöttem,
Hol vannak a lányok? Rózsavizet hoztam,
Csak nem féltek tőle?
Gyertek hát közelebb
Hadd adjak belőle.
Német Nemzetiségi Hét óvodánkban
Élményekkel teli héten vagyunk ismét túl. A gyermekek megismerkedtek a helyi sváb népviselettel. Minden csoport megtekintette a zsámbéki Szent Vendel sváb tájházat. Szülői segítséggel kiállítást szerveztünk régi játékokból. Hagyományos sváb süteményekkel kedveskedtek nekünk a helyi sváb asszonyok. Vendégeink voltak a Német Nemzetiségi Kórus tagjai, akik sváb nép és gyermekdalokat szólaltattak meg. Szívesen fogadtuk a Zichy Miklós Általános Iskola nemzetiségi osztályába járó tanulóit, a Lochberg tánccsoport tagjait (volt óvodásainkat), valamint felkészítő pedagógusaikat. Nem utolsó sorban pedig, nagyszabású táncház keretén belül mindenki a lendületes, élő zenére ropta a táncot.
"Aki nem lép egyszerre….”
Lengnek a nemzetiszínű zászlók, kokárdák az ünneplő ruhákon, párta vagy csákó a fejen, kardforgatás, toborzó zene, lovak, huszárok, menetelés és máris megelevenedik szemünk előtt Március 15. gyermekszemmel.
Életkoruknak megfelelően, egy kis ünnepséggel, sok-sok előkészülettel, játékba és mesébe ágyazottan közelítettük feléjük az ünnep jelentőségét.
A hét folyamán nagyon sok tevékenységet próbálhattak ki a gyermekek saját csoportjukban, amelyek mind-mind hozzájárultak a magyarságtudat, haza szeretete, a nemzeti hovatartozás, az identitástudat kialakulásához és formálódásához.
Festettek zászlót, kokárdát készítettek, csákót hajtogattak, pártát mintáztak, nemzeti színű fonatot fontak, várat építettek, huszárt színeztek, magyar dalokat hallgattak, képeskönyvet nézegettek, huszáros társasjátékot játszottak, kardoztak, meneteltek, verseltek, táncházban táncoltak és megannyi élménnyel gazdagodtak.

 
A kisgyermekeknek fontos, hogy minél előbb megmutassuk, mennyire szükséges a madarak védelme, hiszen ebben a korban még nagyon fogékonyak az efféle ismeretekre. Egy nyüzsgő madáretető látványa a gyermeket és felnőttet egyaránt elbűvöl. Nincs is kedvesebb látvány, mint amikor az ember télen a jól fűtött csoportszobából kitekintve a havas udvarra, ott látja a madarakat csipegetni, repdesni. Mozgalmassá, élővé teszik a téli álmát alvó tájat.

A téli hónapokban nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos fajuk itthon marad. A tőlünk északabbra fekvő, mostohább téli klímájú területek madarai számára Magyarország jelenti a telelő területet. Hazánk környezetállapota ma még lehetővé teszi, hogy a ház körül gyakori madarak emberi segítség nélkül is átvészeljék a telet. Az etetés viszont nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak, különösen az itatással és a mesterséges odúkkal együtt, de csak akkor, ha az etetést folyamatosan, egész télen végezzük. A madarak könnyen megszokják és számítanak az etetőhely táplálék kínálatának, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe.

 

Fecske Csaba
Újévi köszöntő


Itt van már az új esztendő,
legyen teli padlás, bendő!
Hízzék malac, pulyka, lúd,
hosszú kolbászt, kurta bút!

A kamrában száz zsák búza,
láb a csizmát el ne nyúzza!
Teli legyen a fazék,
jusson nekünk maradék
 
n

 
Elérkezett az év legvarázslatosabb napja, az óvodai karácsonyi ünnepség. Az óvodások életében egy izgalmakkal teli nap ez a mai, sok csodával, meglepetéssel és megannyi szeretettel. Az elmúlt napokban és hetekben sokat készültek a gyermekek, hogy a csoportszobán és az öltözőn kívül, a szívüket is díszbe öltöztethessék. Dalokat, verseket tanultak és ajándékokat készítettek, melyeket nagy örömmel visznek haza szüleiknek.
Az adventi várakozás kiteljesedett, a gyertyagyújtás után a gyermekek részt vettek Fabók Mariann és Keresztes-Nagy Árpád ,,Föltekinték nagy magos mennyekbe” c. előadásán. Az ünnepi előadás után minden csoportba megérkeztek az új játékok. Nagy volt az öröm, a gyermekek rögtön birtokba is vették és kipróbálták az újdonságokat. Az aulában, a nagy karácsonyfa alatt az új triciklik sorakoztak, az új bordásfalak és tavasszal telepítésre kerül majd az óvodaudvaron egy új csúszdás mászóka és egy libikóka is. Bárhonnan is nézzük, ez a nap így volt kerek egész.

 
 
 


November végétől az óvodánkban nagy izgalommal készülnek a Mikulás fogadására gyermekek, óvónők egyaránt. Az ünnepvárás mindig nagy örömmel és izgalommal tölt el bennünket, így van ez most is. Nagyon várják a gyerekek a Mikulást, remélik, hogy mindenki kap majd meglepetést.
Közösen feldíszítjük a csoportszobát, a polcokon megjelentek a Mikulásos mesekönyvek, felcsendülnek a Mikulás énekek, mondókák...
Az ünnepek pillanatai, percei, órái azonban hamar elmúlnak, ezért épp olyan fontos és izgalmas a várakozás és az előkészület időszaka is. Hányat kell még aludni, hogy megérkezzen a Mikulás? Mit hoz? Honnan jön? Mivel érkezik? S vajon hogy néz ki a Mikulás?


 
Kányádi Sándor: Jön az ősz

Jön már az ismerős,
széllábú, deres ősz.
Sepreget, kotorász,
meg-meg-áll, lombot ráz.
Lombot ráz,
diót ver,
krumplit ás, szüretel.
Sóhajtoz nagyokat,
s harapja, kurtítja,
a hosszú napokat.A Magyar Népmese napja az óvodában


 


A Magyar Népmese Napját a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére ünnepeljük meg 2005. óta. Céljuk az volt, hogy a népmesék fennmaradjanak és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozódhasson az új generációkra. A jeles ünnepnapnak Benedek Elek születésnapját jelölték ki, így a népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.
Ebből az alkalomból az óvoda pedagógusai meglepetésként a Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj című népmesét adták elő a kicsik és nagyok meglepetésére és örömére.
 
Őszi kezes-lábas projekthét a Tündérkertben


 
A Mezítlábas ösvényünk által kínált lehetőségek kihasználása az őszi projekthéten
 
Mezítláb járni érdekes és izgalmas. A séta és mozgás jótékony hatású. A friss levegőn való tartózkodás mellett segíti a gyermekek talpi érzékelését, mozgáskoordinációjuknak, egyensúlyérzéküknek és helyes testtartásuknak kialakítását, a lábdeformitások megelőzését.
A mezítláb járás jóval nehezebb és összetettebb izommunkát igényel, ezért az óvodás gyermekek számára igazi kihívást jelent a terep kipróbálása.
A taktilis érzékelés a bőrfelületünkkel történő ingerfelvételt és ismeretszerzést jelent. Ide tartozik az érintés, nyomás, fájdalom hőmérséklet, forma észlelése, tárgyak e tulajdonságainak megtapasztalása a bőrrel való érintkezés, kézbevétel megtapogatás által.
Mezítláb járni nem teljesen sík felületen már önmagában is egészséges, hisz ily módon csökkenthető a lúdtalp kialakulásnak kockázata. 
Rendszeres mezítlábas járástól javulhatnak a krónikus betegségek és akár a hátfájás is megszűnhet.
Célunk:
 • egy felszabadult, vidám, élményekben gazdag hét biztosítása a gyermekek részére
 • testi képességek sokoldalú fejlesztése
 • a környezethez fűződő pozitív érzelmi viszony kialakítása
 • együttműködési és szociális képességek fejlesztése
Felelős: Katica csoport

 

Gyermeknap

Az idei évben az óvodai gyermeknapra a gyerekek megszokott környezetében, az óvoda területén került sor. A gyerekek így láthatóan biztonságban érezték magukat, felszabadultabban játszhattak.
A Zsámbéki Tündérkert Óvodában május 31-én és június 1-én tartottuk a gyermeknapi ünnepséget. A programot az óvoda munkaközössége állította össze és szervezte meg, számos újdonságot tartogatva a résztvevők számára.
Első napon Masni és Pocó szabadtéri koncert volt, a gyermekek nagy örömére.  Másnap a program első pontjaként Zita óvó néni vezetésével mindenki egy közös tornával indította a napot, majd minden csoport forgó rendszerben 8 állomást látogatott meg (sorverseny, célba dobás, akadálypálya, állatsimogató, traktorbemutató, lovas kocsikázás, terápiás kutya).
Törekedtünk arra, hogy újdonságokat vigyünk a gyermeknapi programba. Az óvodások jól érezték magukat, élmény volt itt lenni.

Felelős: Nevelőtestület

Fenntartható életmódra nevelés,
a környezettudatos vásárlás, fogyasztás, hulladékkezelés, takarékoskodás óvodánkban

Óvodánk Pedagógiai Programjában kiemelt helyet foglal el a környezeti nevelés.
Igyekszünk minél szélesebb körben odafigyelni arra, hogy a környezettudatos magatartás megvalósulhasson:
 • hulladékgazdálkodás
 • szelektív hulladékgyűjtés
 • takarékoskodás az energiával
 • takarékoskodás az ivóvízzel
 • kulturált környezet kialakítása és megőrzése
 • madárbarát udvar kialakítása, etetők, itatók kihelyezése
 • egészséges étkezés igényének alakítása
 • egészségvédő programok szervezése a gyerekeknek
 • barkácsolás a mindennapokban újrahasznosított hulladék anyagokból

Célunk: 
 • környezetünk védelme, annak terhelésének és szennyezettségének csökkentése
 • csökkenteni a lerakóba kerülő hulladék mennyiségét
 • szelektív hulladékgyűjtés megvalósítása
 • gyalogos és biciklis közlekedésre figyelemfelhívás
 • csökkenteni az energiafogyasztást 
 
Felelős csoport: Bóbita csoport
 
 
Medve hét 

Nagyon vártuk ezt a témahetet, hiszen évek óta remekül szokott sikerülni és rengeteg lehetőséget kínál a gyermekek részére.  Pedagógiai Programunkban megjelenik, hogy az óvodai nevelés során követjük az évszakok váltakozását és figyelembe vesszük a jeles napokat és ünnepnapokat. Február 2-a, vagyis Gyertyaszentelő Boldogasszony napja szintén jeles nap, amelyhez hozzátartozik az időjárást előrejósló szokás, a medvejóslás. Ennek fényében évről évre megrendezésre kerül a Medve hét óvodánkban.
Célunk a néphagyományőrzés, a gyermekek sokoldalú tapasztalásszerzése cselekvés és játékos tevékenységek által, ismeretszerzés a medvék életmódjáról, jellemző tulajdonságaikról valamint az állatok védelmével kapcsolatos magatartása alakítása, formálása.
Az óvodásaink már hétfőn a kedvenc mackó plüssfiguráikkal érkeznek, amelyekből mackó kiállítást rendeznek a csoportszobában. Szabad játék során mindenki kedvére játszhat a mackókkal. Természetesen ilyenkor elhangoznak a kedves mackós mesék, versek, mondókák, dalok is. A mackókat a gyermekek megtáncoltatják, megmozgatják és ők maguk is mackókká változnak, majd cammogva, brummogva körbejárják az óvodát. Ezután a kis mackó óvodásaink kreatív ötleteket gyűjtve és azokat felhasználva barlangot készítenek. Különböző anyagokból pedig mackót, bábot, álarcot barkácsolnak. Megkóstolják a mézes kekszet, mézet csurgatnak és mézes teát isznak. Elkészülnek a mackócsaládok gyurmából és előkerülnek a kedvenc állatos könyvek is.
Kimeríthetetlen ez a téma, az óvodapedagógusok mindig valami új, kreatív ötlettel drukkolnak elő. Kreativitásuk bizonyítja, hogy a gyermekek változatos módon ismerkednek meg a jeles nap hagyományaival és magával a medvével.
Téli képek
Pákozdi Gabriella: Téli fagyi álom
Jó lenne, ha hó helyett
fagyi hullna, rengeteg!
Akkor aztán
alig várnám,
hogy jöjjön egy irgalmatlan,
bodros-fodros fergeteg,
s amint hullnak a hűs pelyhek,
kidugnám a nyelvemet:
ízlelgetném
kóstolgatnám
egész télen
falatoznám
s bodros-fodrostul
bekapnám
az eget

Karácsony

Mentovics Éva : Hófehér karácsony

Itt az este: giling-galang.
Megszólal az esti harang.
Szól a csengő: csingilingi.
Pelyhét a tél szertehinti.

Téli erdő, fehér álom...
Díszes csipke ring a fákon.
Karcsú fenyők tüskés inge
hókristállyal van behintve.

Minden házban – giling-galang...
Ünnepelni hív a harang.
Elérkezett szent karácsony,
fény táncol a fenyőágon.
Mikulás ünnepség 

Itt kopog, ott kopog....

A december minden gyermek számára csupa  titok, csupa meglepetés. 
Mindig nagy öröm a Mikulásvárás, az ezzel járó készülődés. Dalokat , verseket tanulnak, színeznek, rajzolnak és barkácsolnak a gyermekek naphosszat.
Mikor elérkezett a várva várt nap, a Mikulás  minden csoportba bekopogott az ablakon, és az ablakpárkányra tette a mindenféle jóval teli csomagokat. Ezután a gyerekek az örömmel tanult dalaikat, verseiket közösen mondták el, így köszönve meg az ajándékokat. Igaz, hogy a Mikulás nem tudta minden gyermeknek a kezébe adni az ajándékát, de a sok csillogó szempár arról árulkodott, hogy így is nagy örömet tudott szerezni mindenkinek.

 

Felelős: Katica csoport

Lássuk a képeket!

Márton-napi témahét 


,,Száz liba egy sorba ..." éneklik a gyermekek.

Akármelyik csoportba térünk be,  onnan biztosan úgy jövünk ki, hogy mi magunk is énekeljük ezt a dalt. Így van ez rendjén, hiszen ennek van itt az ideje, november 11-én ünnepeljük Márton-napot. 
Óvodánkban hagyománnyá vált, hogy ezt a jeles napot is ünnepeljük.
Ez idő tájt a gyermekek lelkesen lámpást készítenek különböző technikákkal, a témával kapcsolatban gyermekdalokat tanulnak, mondókáznak, verselnek, libahangot utánoznak, kukoricát morzsolnak, kukoricaszemet válogatnak, libás társasjátékot készítenek, ,,Be az ólba kislibák!" mozgásos játékot játszanak, ismerkednek a libatollal és nem utolsó sorban Márton püspök legendájával.
Igazán élményekkel teli időszak ez a gyermekek számára.   
Kívánjuk nekik, hogy minden egyes percét élvezzék a Márton-napi és libás témahétnek!

Felelős: Tulipán csoport 

Lássuk a képeket!

Rólunk

„TÖK JÓ” PROJEKTHÉT A ZSÁMBÉKI TÜNDÉRKERT ÓVODÁBAN

 
„Októberi csütörtök,
Vidám ez a sütőtök,
Világít a szemürege,
Pedig nincs is szemüvege….”

Óvodánkban hagyomány, hogy minden ősszel és tavasszal, egy-egy témával kiemelten foglalkozunk.
Idén az őszi projekthetünk a tökről szólt.
Ezen a héten tevékenykedésből, játékból és mókás tökfejekből, ügyes kezecskékből nem volt hiány.
A családokat bevonva szorgos gyűjtőmunka eredményeként gyűltek a tökök napról napra. Ennek köszönhetően vidáman világító, vagy állatok bőrébe bújó tökfejecskék mosolyogtak mindenütt.
„Tökös” meséket, verseket ismerhettek meg a gyerekek, egész héten folyt a barkácsolás, tökfaragás.
Természetesen a játékos formában való tanulás segítségével maradandóbb élményekhez, ismeretekhez jutottak gyermekeink.

 
 Köszönjük szépen mindenkinek, aki hozzájárult a hét sikeréhez!

Felelős: A szomszédos Tök Községben élő óvodapedagógusaink: Zsikóné Pálos Krisztina, Juhászné Boros Mária, Szabari Zita

Lássuk a képeket!

NÉPMESE HETE 

Szeptember 30-án Benedek Elek - nagy mesemondó - születése napján ünnepeljük a Népmese napját.
Mi egy egész hetet 2020.09.28-10.02. szenteltünk ennek a jeles napnak. A hét folyamán kiemelt figyelmet fordítottunk a mesehallgatásra, arra, hogy minden gyermek átléphessen a népmesék világába, megdolgoztassa képzelőerejét, fantáziáját és kettős tudatát. A hét rendhagyó eseménye volt, hogy Manyi óvó néni mind a 8 csoportba ellátogatott mesélni. Sajátos ízes, népies nyelvezetével ,,A Kiscipó" meséjét mesélte el a gyermekeknek. Nagy örömmel fogadták őt minden csoportban és várják legközelebb is. 

A nagycsoportosok szintén lázasan készültek erre a hétre, ők dramatizálással készültek kint a szabad levegőn, a jót időt kiszanálva. ,,A Só" című mesét adták elő társaiknak, nagy sikert aratva.
Több csoport is ellátogatott Koday László festménykiállítására a Zsámbéki Művelődési Házba, mely kiállítás szintén a mesék világába kalauzolta a látogatót.

Ez a hét is remekül sikerült, sok élménnyel gazdagodtak a gyermekek!


Szervező: Tamás Margit óvodapedagógus